dimarts, 5 d’agost del 2014

CURIOSITATS D'ESTIU...



PER  QUÈ  ENS  CANSEM  QUAN  PASSEM  TOT  EL  DIA  A  LA  PLATJA  SENSE  FER  RES?


L’explicació que es dóna des de la perspectiva de la medicina tradicional xinesa és aquesta:
L’òrgan que més treballa quan ens trobam relaxats a sota d’un pi, palmera o para-sol és el Pulmó, sí sí el Pulmó, i a més Pulmó amb majúscula, ja que en la nostra medicina ens referim als òrgans com a matèria física i a cos energètic alhora. M’explic, el Pulmó té vàries tasques, així que primer, el presentaré.
Aquests òrgan es troba dins la cavitat toràcica, li donam el nom de Taiyin de la mà, Mestre del Qi, aquí ja no és només un òrgan sinó que té un nivell energètic.                     
                                
Meridià de Taiyin de la mà
                                                            
 Es manifesta entre les 3 i les 5 de la matinada, el seu òrgan sensorial relacionat és el nas; la qual cosa és bastant lògica, sabem que si estem refredats o tenim pòlips alguna cosa està alterada també als Pulmons. També hi guarda l’energia Po, aquesta energia és la que ens dóna la capacitat d’indentificar-nos com a individus, des de que som nadons el primer que ens connecta a la vida és la respiració i el darrer que feim és exhalar. És l’energia de l’esperit corpori, l’instint més primari que ens arrela a la vida, es forma al setè mes de l’embaraç. Es manifesta amb la tristesa, i de fet la podem veure, quan observam una persona amb el pit tancat i la veu apagada, sense gaires ganes d’expresar-se, aquí es manifesta una manca d’energia en el Jiao Superior (Cor i Pulmó) l’energia d’aquella zona no flueix pel que podem captar una insuficiència.
També el Pulmó té gran influència sobre els líquids. El Qi de la Melsa un cop ha transformat els aliments els envia a Pulmó, Pulmó els mescla amb el Qi de l’aire, i els duu a tots els teixits del nostre cos. Els que hi sobren els excreta per mitjà de la sudoració, ell és l’encarregat d’obrir i tancar els porus.
És l’òrgan que actua a nivell més extern, des de l’exterior del vasos sanguinis fins la superfície del cos, així que en el cas d’un refredat per exemple, és l’encarregat de frenar l’atac dels patògens i no deixar-los entrar a l’interior. Aquesta energia defensiva l’anomenam Wei Qi.
Hi ha el Wei Qi i  el Ying Qi, són dues formes d’energia que circulen per llocs diferents. El Wei Qi està més actiu durant el dia i el Ying Qi durant la nit, es troben el mig dia i a mitja nit que són les hores on el Yang entra dins el Yin per nutrir-se o el Yin és impulsat pel Yang. Un necessita de l’altre i l’altre de l’un, són energies compensatòries que és nutreixen mútuament.
Bé, el Wei Qi circula de dia, i ja que les funcions del Pulmó són vitals per aquesta energia, podem dir que el Wei Qi té la capacitat d’obrir i tancar porus, d’excretar la suor, de protegir-nos dels factors externs i de fer circular els líquids mentre estem relaxats sense fer res. El sol i la calor fan que el Wei Qi circuli a tota velocitat per les capes més externes per mantenir el cos a la temperatura òptima per no deshidratar-nos ni cremar-nos.
També passa freqüentment, que encara que “no feim res” tenim una gana exagerada, això és perquè realment el Wei Qi no neix solament del Pulmó, sinó que necessitam uns altres òrgans, l’Estómac i la Melsa (Qi del Jiao Mig) ells recullen el Qi dels aliments per enviar-los al Pulmó, així que hem de fer cas a la demanda del cos, però vigilant. Els aliments són un gran aliat, però d’aquí ja neix un altre tema.

Salut i platja!!


Blanca Muñoz Ametller

Ling Shu Cánon de Medicina Interna del Emperador Amarillo

Materiales Académicos de Medicina China- Ginecología

Teoría Bàsica II- Estudios Superiores de Medicina Tradicional China