diumenge, 2 de novembre del 2014

LA MOXIBUSTIÓ, UN REGAL



                                              


Dintre de les tècniques orientals i de la medicina tradicional xinesa trobem aquesta eina tan preuada i tan antiga. Aquest recurs terapèutic apareix abans de l'acupuntura i inclús abans dels coneixements dels meridians. El descobriment del foc va servir per més que per transformar els aliments i per escalfar-se a l’hivern, va servir per sentir-se millor, alleujar i prevenir desajustos.
La moxibustió consisteix a escalfar un punt d’acupuntura o un meridià sencer, la calor penetra dins les capes més profundes, de manera que penetra millor que amb altres aparells que s’utilitzen amb la mateixa finalitat, estoretes elèctriques, coixins amb llavors o inclús amb làmpades TDP, això si, a diferència d’aquestes tècniques la moxa desprèn aquest fum que emboira tota la consulta d’acupuntura, un gran mestre acupuntor-moxibustor-fisioterapeuta, és a dir, Sensei Felip Caudet, va dir en una classe: si una consulta d’acupuntura no fa olor de moxa… sospita! La moxibustió és un regal dins la medicina tradicional xinesa, tant, que hi ha grans Mestres que només tracten amb aquesta tècnica.
Igual que l’acupuntura hi ha moltes tècniques diferents de moxibustió, moltes escoles i Mestres.
Hi ha moxa directe i moxa indirecte. La directe i de calor penetrant, tenim l'estil Fukaya i l'efecte desintoxicant, en el qual hi ha dues tècniques: la Shoshakukyu (el que sobra, picadures d'insectes per exemple) i la Danokyu (consisteix amb cremades grans per provocar la supuració)


Okyu


La moxa indirecte, la podem tenir de dues maneres, o bé utilitzem un artefacte per evitar el contacte directe amb la pell, o bé hi posem un producte farmacològic que alhora produeix un efecte concret depenent de la matèria aplicada. Amb farmacologia utilitzem l'all, la soja, el gingebre, la sal...
I per l'aplicació indirecte podem utilitzar: la caixa de moxa (Hakokyu), el puro de moxa (Bokyu), l'agulla calenta (Kyutoshin) o la canya de bambú (Ontake)




Agulla calenta (Kyutoshin)
Puro de moxa (Bokyu)

Caixa de moxa (Hakokyu)


Ontake, troç de canya de bambú













El terme moxibustió no prové de llenguatge xinès sinó japonès, que se’n diu mogussa. Hi ha diferents qualitats de mogussa, que la fa més adient per cada tècnica que vulguem utilitzar. Els tibetans també utilitzen la calor per re adreçar tendències negatives del cos, moltes vegades acompanyats de rituals per potenciar la tècnica. I no és d’estranyar que s’utilitzi la calor, la calor aporta vida, genera energia, relaxa la musculatura, activa la circulació; el fred per contra, dificulta el moviment de la sang i l’energia.
Només amb la calor podem aconseguir millorar l’estat d’una lumbàlgia, artrosis, un mal agut a l’abdomen, dolor cervical, mal de cap, dismenorrea i inclús una rinitis... El Dr.Hara va descobrir la relació entre la moxibustió i la incrementació de glòbuls blancs, fent així un sistema immunològic fort, encara que abans del descobriment ja hi havia el coneixement que moxant el punt quasi més important del cos Estómac 36- Zusanli funcionava com una vacuna preventiva dels refredats, i sense afectes secundaris.
La moxa que més utilitzo és la moxa amb caixa, el puro de moxa, les agulles calentes i l’ okyu. Les caixes de moxa ens serveixen per zones grans, l’abdomen o l’esquena, les agulles calentes ens serveixen per punts concrets per potenciar l’efecte de l’agulla, i l’okyu per aquells punts més especials que tenen una reacció pel pacient i per mi; cada persona demana un tipus de calor i cada punt un tipus de tècnica.

SALUT I MOXA!!


Blanca Muñoz Ametller
Tècnic superior en Medicina Tradicional Xinesa

2 comentaris: