diumenge, 25 d’octubre del 2015

3r dia 21/10/15


Encetem el dia explicant la nova proposta per facilitar dubtes, i poder avançar cada u amb la seva pràctica. Qui vulgui pot demanar hora pel dijous capvespre, en principi, i de no poder ser el dijous, amb temps es pot acordar un altre dia.

Repàs

Postura:
Esquena recte millor sense estalonar-se en el banc, amb la barbeta lleugerament cap a dins. Mirada caiguda sense rigidesa.
Respiració:
Li donem atenció a la respiració, observem com l’aire entre i surt, sense jutjar per on passa ni si és profunda o superficial.
Pensaments:
Ara observem els pensaments com passen, com apareixen en el cel blau (la ment) com a núvols (pensaments) i desapareixen mentre tornem a la respiració.

Impediments el fer la pràctica:

Vessa: Ens fa sentir un estat d’ànim dens, i el seu antídot és la motivació. La motivació és la llavor i la pràctica és una manera de regar-la, per això és tan important la pràctica a casa. Encara que siguin 10min, 5min o 3min cada dia, fer les meditacions aquí (Sta. Clara) està molt bé però només és una hora setmanal, hem de dur la pràctica a casa, amb constància. La motivació és la clau per qualsevol impediment.

Si durant una pràctica el cap es descontrola molt, és millor seguir la pràctica o aixecar-te?
El temps és millor respectar-lo, el temps que t’hagis proposat millor que el facis. I no hi ha meditacions dolentes ni bones, totes són pràctica.

Son: és un impediment, i es considera falta d’atenció.
Els pensaments diaris també formen part de la meditació. Per exemple quan anem conduint i ens enfadem amb el pilot de l’altre cotxe, i prestem atenció, som conscients de l'emoció i la deixem anar, no quedem reivindicant el nostre caràcter.

Quina és la manera òptima de respirar durant la pràctica?
És la respiració normal, és a dir, si hem corregut i ens asseiem la respiració serà ràpida, si estem tranquils, serà més lenta. Hem de deixar que la respiració sigui com és. Entre l’exhalació i la inspiració hi ha un espai de temps on podem adonar-nos que hi ha una dissolució amb l’univers. Nosaltres som la respiració, i com a nosaltres mateixos no hi ha res a canviar.

Meditació

La motivació ens condueix a la pau interior. Ens permet tornar el fillet que vam ser, abans de crear el capoll, el qual ens l’hem creat per protegir-nos del que creiem que ens agredeix.
És important saber perquè meditem, quina és l’essència del que ens porta a aquesta pràctica, que és trobar-nos amb el que som. I no oblidar que no és una pràctica en benefici individual, sinó que ens permet obrir-nos, per obrir el capoll i acceptar tot el que ens arriba, sense jutjar, sense agafar ni deixar. Recordar que si nosaltres estem bé els altres també hi estaran.

Quan xerres del que som mentre estem en silenci i veiem una imatge.
No donar-li voltes, hi ha religions que tenen imatges, la veiem i no la jutgem.
No, vull dir una imatge pròpia de la nostra personalitat.
És un pensament, encara que és una imatge que pot donar una informació, però no l’hem de jutjar, sinó acceptar i tornar al silenci.
En qualsevol creixement espiritual, necessitem una base de silenci.
Sobre el temps a la meditació, està bé si t’has proposat un temps però t’hi trobes bé seguir una estona més?
Més que la quantitat de temps és la regularitat, posar-s’hi cada dia. I també ho hem de fer al revés, encara que ens sentim incòmodes hem de continuar amb el temps fixat. Però el temps a poc a poc a mesura que ens sentim amb ganes pot anar augmentant.

Oblidar: Ens asseiem i ens oblidem de com ho hem de fer, pot passar un temps i no hem fet la pràctica, ens hem despistat. No hem recordat donar-li atenció a la respiració i que els pensaments passen.

Quin és el moment idoni per meditar?
El millor moment és el que pots fer-ho! Però diuen que és abans de la sortida del sol…

Avorriment: És una actitud, també és un pensament. I pot aparèixer en qualsevol moment de la pràctica.

Meditació

Sigui com sigui és natural tenir impediments.

I un altre impediment potser el pensament: jo ja no ho necessito.
Això és per al qui no ha meditat mai.



Bibliografia recomenada:

Pema Chodron: Como meditar. Ed.Sirio    Los lugares que te asustan.  Ed.Omiro
Chögyam Trungpa: Meditación en acción. Ed. Kairos    Shambala Ed.Kairos
Sakyong Mipham: Convertir tu mente en nuestra aliada. Ed. Desclee de Brouwer
                                  Gobierna tu vida. Ed. Oniro
Thich Nhat Hanh: Hacia la paz interior. Ed. De bolsillo   Volviendo a casa. Ed.Oniro
Jou Kabat-zinn: Mindfulness para principiantes. Ed.Kairos
Eckhardt Tolle: El poder del ahora. Ed.Gaia
Jack Kornfield: Meditación para principiantes. Ed.Kairos


Professor: José Bravo
Resum: Blanca Muñoz

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada